למרות שמדינת ישראל היא אחת מהמדינות המתקדמות והמפותחות ביותר בעולם, בכל הנוגע לעניינים וטקסים דתיים ישראל מפגרת מאחור בהחלטות המנהליות הקשורות בכך, עד כדי כך שניתן להשוות אותה למדינות המחזיקות בחוקי דת קיצוניים כמו ערב הסעודית, לוב, אינדונזיה, לבנון, איראן, ירדן ועוד 5 מדינות נוספות.
כתוצאה מכך ישנם לא מעט זוגות ישראלים שלא יכולים להתחתן בהתאם לחוקי הדת שהמדינה מכתיבה, והסיבה לכך היא החזקתה של הרבנות הראשית לישראל בכל ההחלטות לתהליכים הקשורים לנושאי חתונה וגירושין בין זוגות. כיוון שהרבנות היא מוסד דתי, כל זוג שמעוניין להתחתן בצורה פורמלית בישראל מחויב לעמוד בתנאים שהרבנות מציבה – דבר שמציב הרבה זוגות כפסולי חיתון. הבשורות הטובות הן כי זוגות ישראלים יכולים "לעקוף" את החוקים הללו ולממש את חלומם להינשא, זאת באמצעות עריכת טקס של נישואין אזרחיים בארץ במקום טקס חתונה ברבנות.
נישואין אזרחיים – מתי ולמה?
הליך של נישואין אזרחיים נערך בניהול ואחריות של רשות מסוימת ולא נתון בידיו של מוסד דתי, כך שהליך שכזה יכול להיערך במקרים בהם זוגות נתקלים בסירוב של הרבנות לחתן אותם בצורה פורמלית, ובכך להעניק להם תעודת נישואין ולהכיר בהם כזוגות נשואים "כדת משה וישראל". זוגות מסורבי חיתון על ידי הרבנות יכולים להיות זוגות שהם קרובי משפחה, זוגות שאחד מבני הזוג אינו יהודי, זוגות שאחד מבני הזוג במעמד נשוי כיוון שלא קיבלת גט, זוגות שאחד מבני הזוג כהן שרוצה להינשא לאישה גרושה וכמובן גם זוגות חד מיניים המעוניינים לממש את הזוגיות שלהם בצורה רשמית.
כיוון שכל אלו מוגדרים כפסולי חיתון על ידי הרבנות, זאת משום שאינם עומדים בתנאים הנדרשים לנישואים על פי חוקי היהדות, האלטרנטיבה הקיימת עבורם היא לערוך טקס נישואין שאינו כרוך בהליכים וטקסים דתיים שהוא כאמור חתונה אזרחית.
נישואין אזרחיים בארץ – יש דבר כזה?
החוקים במדינת ישראל נמצאים בקו ישיר עם חוקי הדת הקיימים במדינה, ולכן זוגות מסורבי חיתון על ידי הרבנות שרוצים להינשא אינם רשאים לקבל לידם תעודת נישואין רשמית מהמדינה. מצד שני שום דבר לא מונע מהם לקבל לידיהם תעודת נישואין רשמית ממדינות אחרות, ולכן אותם זוגות בוחרים לטוס למדינות אחרות בעולם כמו יוון, קפריסין, צ'כיה, ארצות הברית וכו' כדי לממש את טקס הנישואין ולקבל לידם תעודת נישואין פורמלית.
כיוון שהמדינה לא מעניקה לזוגות מסורבי חיתון את האפשרות לקבלת תעודת נישואין ישראלית, הזוגות גם אינם רשאים לערוך חתונה אזרחית בארץ כדי לקבל לידיהם את תעודת הנישואין, כך שלמעשה קיימת עבורם אפשרות לערוך נישואין אזרחיים בארץ אך לא לקבל על כך הכרה רשמית מהמדינה. כיוון שבמדינה אין כל רשות שיכולה לחתן את בני הזוג, טקס הנישואין שהם יערכו בארץ מוכר גם בשם של נישואין אלטרנטיביים.
מה המשמעות של נישואים אלטרנטיביים?
כתוצאה מהסירוב של מדינת ישראל לחתן זוגות מסורבי חיתון, אותם זוגות נאלצים למצוא אלטרנטיבה אחרת למימוש חיי הזוגיות שלהם מבלי לעבור את ההליך הבירוקרטי-דתי שהמדינה והרבנות מחייבת אותם. נישואים אלטרנטיביים הם למעשה הליכי נישואים חלופיים שזוגות מוצאים לעצמם כתוצאה מהאילוצים שהמדינה מציבה בפניהם, ובכך למעשה הם חופשיים לערוך את טקס החתונה כפי שהם רוצים וחולמים ללא הגבלות ותנאים מיוחדים.
אילו טקסי נישואין אלטרנטיביים קיימים?
טקס נישואים אלטרנטיבי לא כפוף לחוקים, תנאים והגבלות דתיות ולכן כל זוג יכול לתכנן ולערוך לעצמו את החתונה שהוא רוצה בצורה חופשית ומבלי לצאת מהארץ. כיוון שהמטרה המרכזית העומדת מאחורי הנישואים היא הרצון לממש את הזוגיות והאהבה ולהקים בית בישראל, טקס נישואין אזרחיים בארץ יכול להיערך במגוון דרכים ואפשרויות וככל העולה על רוחם של בני הזוג.
אחת מהאפשרויות היא לערוך טקס נישואים ייחודי ואישי שיש בו מאפיינים הקשורים ליהדות, אך בשונה מטקס הנישואין האורתודוקסי המסורתי טקס נישואין יהודי-מודרני יכול להיערך באמצעות ניהולה של רבנית את החופה, עריכת הסכמים משותפים בין בני הזוג ולא רק רישום והענקת כתובה לאישה ואפילו חיתון של זוגות חד מיניים עם כל האלמנטים הקשורים לחתונה יהודית כמו חופה, שבירת כוס וכו'. טקס חתונה אלטרנטיבי זה מוכר בשם חתונה רפורמית, והוא נערך על ידי תנועות רפורמיות בישראל המאמינות ביהדות ליברלית, שוויונית ופתוחה לכולם.
אפשרות נוספת היא לערוך טקס נישואין אזרחיים בארץ ללא כל אזכור או קשר לדת היהודית, כך שלמעשה מהלך הטקס לא ייערך תחת חופה, לא יהיה רב או רבנית שינהלו את הטקס וישיאו את הזוג וגם שבירת הכוס לא תהיה חלק מהטקס. טקס זה נחשב לחתונה חילונית, כאשר בני הזוג יכולים להחליט בצורה חופשית כיצד הם ירצו לערוך ולנהל אותה, וברוב המקרים בן משפחה, חבר קרוב או אפילו אדם מפורסם מנהל את הטקס ומחתן אותם.
האם נישואין אזרחיים בארץ מוכרים מבחינה פורמלית על ידי המדינה?
בין אם זוגות בחרו לערוך טקס נישואין רפורמי או טקס חתונה חילוני, אף אחד מטקסים אלו לא תופס מבחינת המדינה בצורה רשמית כיוון שהוא לא נערך בהתאם לתנאים שהרבנות מציבה, וכן בגלל שהוא נערך בתוך גבולות ישראל. לרוב זוגות שבוחרים לערוך טקס נישואין אזרחיים בארץ אינם מעוניינים מלכתחילה בקבלת תעודת נישואין מהמדינה, וכך בהתאם ברצון לקבל הכרה פורמלית מהמדינה.
מצד שני, זוגות מעוניינים לקבל סוג של הכרה מהמדינה לסטטוס הזוגי החדש שלהם כיוון שהם צפויים לנהל משק בית משותף יחד וגם להביא ילדים יחד, ולכן הם יכולים להציג עצמם כזוג של ידועים בציבור כדי להתאים לכם הזכויות הבירוקרטיות המגיעות להם על פי חוק.
כיצד לקבל הכרה פורמלית מהמדינה במקרה של נישואים אלטרנטיביים?
זוגות שרוצים לערוך חתונה אלטרנטיבית בארץ על פי בחירה חופשית אך עדיין לקבל את ההכרה הפורמלית לכך מהמדינה, יכולים לשלב את החתוה עם טקס נישואין אזרחי שהם יערכו מאחת מהמדינות המאפשרות זאת בחו"ל. אפשרות נוספת היא לערוך חוזה/הסכם זוגי שיש לו תוקף משפטי מבחינת המדינה, וכך למעשה לקבל את ההכרה הרשמית מהמדינה כי שניהם מנהלים חיים משותפים יחד וזכאים לזכויות הבירוקרטיות המגיעות להם כחוק. נוסף לכך, ישנם זוגות שבוחרים להנפיק תעודת זוגיות על ידי ארגון "משפחה חדשה" וכך לקבל הכרה לחיים הזוגיים המשותפים שלהם.
מתי כדאי לערוך טקס נישואין אזרחי בחו"ל?
כאמור, טקס נישואים אזרחי שנערך בארץ אינו מוכר על ידי הרשויות במדינה, כל שכן ברבנות, ולכן לא קיימת אפשרות לזוג שנישא בטקס שכזה לקבל לידיו תעודת נישואין. עבור זוגות שרוצים להחזיק את התעודה הפורמלית המכירה בנישואים שלהם, אם לצורך הכרה רשמית מהמדינה לכך או אפילו עבור הרגשת ביטחון בזוגיות שלהם, עליהם לערוך טקס נישואין אזרחי באחת מהמדינות המאפשרות זאת כדי לקבל תעודת נישואין רשמית.
על אף שמדינת ישראל לא מכירה בנישואין אזרחיים בארץ, היא מכירה ומקבלת תעודת נישואין אזרחית שהוחתמה על ידי רשויות פורמליות בעולם. בדרך הזו זוגות יכולים לערוך טקס נישואין רשמי וגם לקבל הכרה רשמית לכך ממדינת ישראל, מבלי לעבור את התהליכים והאילוצים שהרבנות הראשית לישראל מחייבת אותם.
כמעט כל אחד מאיתנו דמיין את היום המאושר בחייו כאשר היה עוד ילד. לצערנו, עבור רבים מאיתנו החלום יכול להיראות רחוק מתמיד כאשר הם גדלים ומתמודדים מול חוק נישואים אזרחיים בישראל. לא כל אחד יכול או רוצה להתחתן בחתונה דתית בארץ, תחת הרבנות. יש הרבה אנשים שהם מסורבי חתונה מסיבות כאלה ואחרות, הדוגמא המוכרת והבולטת ביותר היא זוגות חד מיניים אשר לא מקבלים הכרה לחתונה יהודית. עם זאת, אתם לא יכולים להניח את חלום הילדות שלכם בצד. היום חוק נישואים אזרחיים בישראל הוא מעט מסובך, אבל אפשרי בסופו של דבר. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על חוק נישואים אזרחיים בישראל.
מהו חוק נישואים אזרחיים בישראל?
נתחיל בבשורות הפחות משמחות, מדינת ישראל לא מאשרת להינשא בנישואים אזרחיים, אלא רק בנישואים אשר מוכרים על ידי בית
הדין הרבני. זאת אומרת, אין דבר כזה נישואים אזרחיים בארץ, אלא רק נישואים אשר בית הדין הרבני מכיר בהם – חתונה יהודית. עם זאת, זה לא אומר שאתם לא יכולים להיחשב כזוג נשוי בארץ גם אם אתם לא עונים לדרישות בית הדין הרבני. האפשרות הראשונה והפופולרית שיש לכם היא כן להינשא בחתונה אזרחית, אבל לא בארץ. יש היום מדינות רבות אשר מאשרות לזוגות רבים להינשא בנישואים אזרחיים, כמו יוון, צ'כיה, ארה"ב ועוד. מה שאתם יכולים לעשות הוא לטוס לאחד היעדים בתיאום מראש ולהתחתן שם, כאשר תחזרו לארץ אתם תוכלו להיות מוכרים כזוג נשוי ולקבל את אותן הטבות שיש לזוג אשר נישא בנישואים כדת משה וישראל.
מה שאתם צריכים לעשות לאחר שאתם חוזרים לאחר שהתחתנתם בנישואים אזרחיים בחו"ל הוא לגשת למשרד הפנים, לאחר מכן יכירו אתכם בתור זוג נשוי בארץ ותהיו זכאים לכל ההטבות שיש לזוג נשוי. אם אתם שניכם אזרחי ישראל אתם נדרשים להגיש את הבקשה ביחד במשרד הפנים ולהגיע ביחד. אם מדובר על מצב בו אחד מבני הזוג או אזרחי ישראלי בלבד, רק הוא נדרש להגיע למשרד הפנים. יש מקרים בהם תענו בשלילה על הבקשה שלכם, לכן חשוב לעבור את התהליך בליווי משפטי מתחיל הדרך. במקרה בו נענתם בשלילה תוכלו להגיש ערר על ההחלטה תוך 21 ימים מיום קבלת ההחלטה, בלשכת הרשות בה התקבלה ההחלטה. במקרה בו עדיין נענתם בשלילה לאחר הגשת ערר תוכלו לעתור על ההחלטה לבית המשפט לעניינים מינהליים.
אז אי אפשר להתחתן בארץ?
אמנם אתם לא תוכלו להיות מוכרים כזוג נשוי בארץ, אבל כן יש לכם אלטרנטיבה ששווה לכם לבדוק והיא גם פופולרית היום. בסופו של דבר מה זה נישואים? הכל מסתכם בתעודת נישואים. אם אתם מוכנים לוותר על המסמך הזה ובמקומו "להתפשר" על כתובה אזרחית יש לכם את כל מה שיש לזוג נשוי, כמעט. אתם יכולים לערוך את החתונה בארץ, לדאוג לכך שבמקום רב יחתן אתכם אדם אשר קרוב לליבכם או אדם ניטרלי אשר עובד בזה. במקום הכתובה המסורתית יהיה לכם כתובה אזרחית אשר היא מסמך משפטי לכל דבר. במסמך תוכלו להצהיר את האהבה שלכם ועל כל התנאים לאורך כל שנות הנישואים שלכם.
למעשה, הכתובה האזרחית יכולה לשמש אתכם גם כהסכם ממון וגם בתור כתובה לכל דבר ועניין. תוכלו לחתום על הכתובה בפני עדים או לא, תוכלו לתת לאורחי החתונה לחתום על הכתובה ובכך יש לכם לא מעט עדים, זה גם מנהג נפוץ. בסופו של דבר, אתם לא תהיו מוכרים בתור זוג נשוי בארץ, אלא בתור "ידועים בציבור". מדובר על אפשרות אשר מוכרת על ידי רשות האוכלוסין ומשרד הפנים, אתם תוכלו להנות כמעט מכל ההטבות שיש לזוג נשוי בארץ.
מה בנוגע לגירושין?
חשוב לדעת, גם מי שבוחר להתחתן בחתונה אזרחית ייתכן ויצטרך להיפגש עם הרבנות במקרה של גירושין. אז מה הקשר של הרבנות בעצם? אם חלילה הגעתם למצב בו אתם רוצים להפריד כוחות, אתם יכולים לעשות זאת או על ידי מסמך פורמלי דרך הרשויות או המקום בו התחנתם. במקרים אחרים בהם אחד מבני הזוג רוצה בעתיד להתחתן בחתונה דתית, הוא יאלץ לפנות לרבות לצורך קבלת גט. אם אתם יודעים שאתם לא מתכוונים להתחתן בעתיד בחתונה דתית, אין לכם סיבה לפגוש את הרבנות.
לא מסובך מדי?
למסד את הקשר אף פעם לא היה תהליך פשוט, בין אם מדובר על חתונה דתית ובין אם מדובר על חתונה אזרחית. אנחנו מקווים כי חוק נישואים אזרחיים בישראל ישתנה בקרוב לנוכח הממשלה הנוכחית. עם זאת, יש חברות רבות אשר יכולות ללוות אתכם לאורך כל הדרך, החברות יהיו בחלקן עם משפטנים, עורכי דין ועוד בעלי מקצוע אשר יכולים לארגן את האירוע הזה בדרך הטובה ביותר בהתאם לחוק. חשוב לא לעשות את התהליך לבד, גם ככה הוא לא התהליך הכי נוח שיש.