אתם מתכננים להינשא ממש בקרוב אך אין לכם את החשק והרצון להגיע לרבנות כדי להסדיר את העניינים הקשורים בכך, בעיקר כיוון שאתם מאמינים כי טקס החתונה המסורתי שנערך בישראל אינו נערך בצורה שוויונית בין בני הזוג. כיוון שהרבנות הראשית לישראל הוא המוסד הרשמי שמוסמך להעניק תוקף לנישואין בישראל, אין לכם ברירה אלא לברר על טקס חתונה אזרחית שאינו נערך במסגרת ההגבלות והטקסים הדתיים.
כדי שתוכלו להבין קצת יותר לעומק על כל הנושא של חתונה אזרחית, כיצד תוכלו לערוך אותה, מה המשמעות הפורמלית של ההליך ומה נדרש מכם לעשות ולדעת לשם כך – ריכזנו במאמר הנוכחי את כל התשובות לכל השאלות בנושא חתונה אזרחית.
מהי חתונה אזרחית?
מדובר על טקס חתונה שנערך ומנוהל על ידי רשות ולא על ידי מוסד דתי, כפי שטקסי החתונה בישראל נהוגים על ידי הרבנות שהיא כמובן מוסד דתי. חתונה אזרחית מעניקה לבני זוג את האפשרות להינשא אחד לשני בצורה פורמלית ללא כל מאפיינים דתיים או הגבלות דתיות, ובכך מציבה מגוון אפשרויות לתכנון חתונה על פי השקפת עולמם של בני הזוג.
מה המטרה של חתונה אזרחית?
חתונה אזרחית נועדה לאפשר לבני זוג לממש את הזוגיות שלהם בצורה רשמית, גם כאשר מדובר על זוגות שהרבנות הראשית לישראל מסרבת לחתן מסיבות דתיות כמו בני זוג חד מיניים, בני זוג שהם בעלי קרבה משפחתית, בני זוג שהם או אחד מהם אינו יהודי או שהלאום שלו אינו ברור על ידי הרבנות וגם זוגות ישראלים בעלי לאום יהודי שהגבר כהן ומעוניין להינשא לבחורה יהודית שלא קיבלה גט מבעלה, כיוון שהיהדות האורתודוקסית לא מאפשרת לכוהנים להינשא לבנות זוג מהמעמד הזה.
הודות לגמישות ההליך של טקסי חתונה אזרחיים, כל זוג בעל אזרחות ישראלית שמעוניין להינשא לבחיר ליבו יכול לעשות זאת בצורה חופשית וללא הגבלות, ולרוב גם להחליט כיצד טקס החתונה יתנהל בהתאם להשקפות עולם וסגנון אישי של בני הזוג.
היכן נערכים טקסי חתונה אזרחיים?
כשמדברים על טקס נישואין אזרחי ההקשר המיידי הוא לתכנון חתונה וחופשה בחו"ל, כיוון שכל טקסי החתונה האזרחיים נערכים אך ורק מחוץ לגבולות ישראל, כיוון שמדובר על מדינה דתית שאיננה מאפשרת לערוך טקס נישואין שאינו כרוך בחתונה יהודית-אורתודוקסית. מגוון המדינות בהן זוגות ישראלים יכולים לערוך את טקס החתונה שלהם הוא גדול מאוד, זאת בהתאם להסכמים הבינלאומיים שנחתמו מול אותן מדינות, ועל כל האפשרויות והיעדים נרחיב בהמשך.
האם כל זוג יכול לערוך טקס חתונה אזרחית?
התשובה לכך היא כן, בהחלט! כיוון שחתונה אזרחית איננה מבדילה בין הדתות והלאום של כל אחד מבני הזוג, כל זוג ישראלי שרוצה לממש את הזוגיות שלו בצורה רשמית יכול לעשות זאת באופן חופשי בין אם מדובר על זוגות שאינם יהודים שמתגוררים בישראל, זוגות גברים ונשים שמעוניינים להתחתן וכל זוג אחר שהרבנות מסרבת לחתן אותו מטעמים דתיים.
כיצד מתנהל טקס חתונה אזרחית?
כיוון שטקס חתונה אזרחית נערך במדינות זרות ולא מטעמים דתיים, כל הטסים נערכים ומנוהלים על ידי הרשויות האזרחיות במדינות השונות. לרוב טקסי חתונה אזרחית נערכים בבתי עירייה של המדינה אליה בוחרים לטוס, כאשר הבחירה היא בעיר הבירה של אותה מדינה בה ראש העיר או נציג אחר מטעם העירייה עורך את הטקס ומשיא את בני הזוג בצורה רשמית.
חשוב לזכור כי לכל מדינה יש את ההליך הייחודי לה בעריכת טקס חתונה אזרחית, ולכן יש להתעדכן מראש בפרוצדורות הכרוכות בכך ולבחור את בית העירייה המתאים על פי העדפה אישית. ברוב המקרים טקס חתונה סטנדרטי הנערך על ידי רשות אזרחית נמשך כעשר עד חמש עשרה דקות בלבד, כאשר בידי הזוגות נתונה ההחלטה כיצד לערוך את הטקס והאם להוסיף מאפיינים נוספים אישיים וייחודיים שאולי יאריכו את משך הטקס.
בסיום טקס החתונה נציג הרשות מחתים את בני הזוג על טפסים ומסמכים רלוונטיים, ובכך מעניק להם את הזכות לקבל לידיהם את תעודת הנישואין הפורמלית אותה הם יוכלו להציג לרשויות בישראל, רק לאחר שהיא הוחתמה בחותמת אפוסטיל המעניקה תוקף רשמי ומשפטי בינלאומי לתעודה. ישנן מדינות כמו קפריסין המעניקות לזוגות את תעודת הנישואין כבר במעמד הטקס, ואילו מדינות אחרות שהתהליך כרוך בפרוצדורות נוספות ומתן התעודה לאחר מספר ימים.
האם אפשר לערוך טקס נישואין אזרחיים בארץ?
מדינת ישראל מעניקה הכרה פורמלית לתעודות נישואין בינלאומיות שמעידות על קיום טקס חתונה אזרחית של בני זוג, אך איננה מאפשרת לזוגות לקיים טקס נישואין אזרחיים בגבולות המדינה כדי לקבל את ההכרה הרשמית הדרושה לכך. מכאן למעשה ניתן להבין כי בני זוג רשאים לקיים טקסי חתונה אלטרנטיביים שאינם כרוכים בטקסי חתונה מסורתיים על פי הזרם האורתודוקסי, אך מצד שני הם אינם יקבלו על כך הכרה רשמית מהמדינה ותעודת נישואין המעניקה תוקף לנישואין שלהם.
אפשרות זו לרוב קורצת לישראלים שלא מעוניינים לקבל את ההכרה הרשמית מהמדינה, אלא רוצים לערוך טקס חתונה חופשי כדי לממש בצורה אישית וייחודית את קשר הזוגיות שלהם. זוגות אלו לא יוכלו להירשם במשרד הפנים בסטטוס של זוג נשוי, אך יוכלו לבקש הכרה מהמדינה של ידועים בציבור כדי ליהנות מהזכויות הבירוקרטיות המגיעות להם.
אילו הליכים בירוקרטיים כרוכים בתכנון חתונה אזרחית בחו"ל?
תכנון של טקס חתונה אזרחית בחו"ל דורש לא מעט הכנות ומסמכים רלוונטיים, אותם יש לארגן בטרם הטיסה למדינה הנבחרת כדי לערוך את החתונה. יש לזכור כי כל מסמך שמציגים לרשות האזרחית שעורכת את הטקס מוכרח להיות מתורגם, בין אם תרגום לשפה מקומית או תרגום לשפה האנגלית, זאת בהתאם לדרישות העדכניות של כל רשות שצפויה לערוך את הטקס.
תרגום המסמכים יכול להיעשות רק על ידי נוטריון המוסמך לכך, וכן עליו לחתום על כל המסמכים כדי לאשר את מהימנותם עבור הרשויות הזרות. בין המסמכים המחייבים עבור כל רשות קיים טופס תמצית רישום, אותו בני הזוג יכולים להנפיק דרך משרד הפנים הישראלי בכדי להציג הוכחה בנוגע לסטטוס האישי שלהם. במידה ואחד או שני בני הזוג היו נשואים בעבר והינם גרושים או אלמנים, ישנן מדינות שידרשו מהם להציג בנוסף גם מסמכים המעידים על כך כמו תעודת גירושין או תעודת פטירה – מתורגמים גם הם כמובן.
באילו מדינות ישראלים יכולים לערוך טקס חתונה אזרחית?
כפי שהוזכר קודם, ישנן מדינות רבות ברחבי העולם הפותחות את שעריהן לזוגות ישראלים שמעוניינים לערוך חתונה אזרחית בצורה רשמית. קפריסין, יוון, צ'כיה, סלובניה, איטליה וגם ארצות הברית הן בין המדינות הפופולריות ביותר אליהן ישראלים נוהגים לטוס, בין אם לצורך עריכת טקס החתונה בלבד או תכנון החתונה בשילוב עם חופשה רומנטית לאחר קיום הטקס.
מה העלויות של חתונה אזרחית בחו"ל?
כיוון שכל מדינה ורשות אזרחית נוהגת לערוך את טקס החתונה האזרחית בצורה שונה, כך גם העלויות של חתונה אזרחית בחו"ל משתנות בהתאם. ניתן לומר כי העלות המרכזית של החתונה כרוכה בטיסות והסדרי השהייה במדינה אליה טסים, כיוון שהעלות עבור טקס החתונה האזרחית עצמו מסתכם בתשלום אגרה בלבד.