Site icon חתונמי – נישואים אזרחיים

מצגת 6 – המנהיגות כייחוס וכיחסים

 

במצגת זו מדובר על תיאוריות הרואות במונהגים גורם מרכזי להופעה של מנהיגות אפקטיבית (לעומת גישות קודמות שעסק בעיקר במנהיג). תאוריות אלו הן:

 

(תיאוריית ייחוס) ILT – Implicit Leadership Theories:

לכל אדם יש אמונות והנחות לגבי האופן בו נראה ומתנהג מנהיג אפקטיבי. כשאנו רואים אדם יש לנו סכמה על מהו מנהיג (במראה ובמצב ועוזרת לי לראות את העולם בצורה פשוטה יותר) ואני מפרשת את האדם בהתאם לפרוטוטיפ (אב- טיפוס) שיש לי על מהו מנהיג. הסכמות מושפעות מגורמים כגון ערכים, אמונות, תכונות אישיות, תרבות ארגונית, תרבות לאומית. הן משתנות לאורך זמן כתוצאה מניסיון. סכמות אלו משפיעות על הציפיות מהמנהיג, ועל האופן בו המונהג מעריך את האפקטיביות שלו. במידה והמנהיג מתנהג באופן הסותר את סכמת המנהיגות של המונהג, הדבר עלול לפגוע באופן בו המנהיג באמת נתפס כמנהיג. בנוסף, התנהגויות המנהיג עלולות להיתפס כפחות אפקטיביות ביחס למצב.

הפרוטוטיפ זה דמות המנהיג. הסכמה זה ההתנהגות המצופה ממנהיג.

ייחוס משפיע על הרושם הראשוני. ככל שהאדם שאנו רואים מולנו קרוב יותר לפרוטוטיפ שלנו על דמות מנהיג כך הוא ייתפס בעיננו יותר כמנהיג. אפשר לאורך זמן לשנות את הרושם הראשוני וכך אדם שלא באמת מנהיג באמת יראו שהוא לא מנהיג ולהיפך.

 

(תיאוריית ייחוס)  The Romance of Leadership:

 

גורמי ייחוס למנהיגות אפקטיבית על ידי מונהגים – Yukl, 2006:

מנהיג נתפס כאפקטיבי יותר:

 

(תיאוריית תהליך) Leader-Member Exchange Theory – LMX:

התיאוריה המתמקדת ביחסי החליפין בין מנהיג למונהגים, כלומר במערכת היחסים הדיאדית בין מנהיג למונהג ספציפי (קשר אישי עם כל אחד מהמונהגים).

במהלך העבודה המשותפת בין המנהיג למונהג יכולים להיווצר יחסי חליפין ברמה גבוהה או ברמה נמוכה. יחסים ברמה גבוהה נוצרים בין המנהיג לבין חלק ממונהגיו. הם אלו עליהם הוא סומך, הם אלו איתם הוא מתייעץ, והם אלו המהווים את "יד-ימינו" בקבוצה אותה הוא מנהיג. יחסים ברמה גבוהה, נבנים כתוצאה מיכולתו של המנהיג להציע דברים הרצויים למונהגים (לדוגמא תגמולים, יחס אישי, קידום וכו'). בתמורה, המונהגים נדרשים למחויבות גבוהה יותר למשימה, לויאליות, ועזרה למנהיג במשימות שהינן מעבר למקובל.

ההבניה של רמת יחסי חליפין גבוהה, היא תהליכית ונבנית בצורה של מעגלי תקשורת חוזרים ונשנים בין המנהיג למונהג. "קלקול" בתהליך עלול להוביל לרמה נמוכה של יחסי חליפין. על מנת לקיים מערכת יחסי חליפין גבוהה עם מונהגים, המנהיג נדרש להשקיע אנרגיה בתהליך, ובאופן רציף לבצע התנהגויות של יחס אישי כלפי מונהגיו. כאשר מערכת יחסי החליפין ברמה נמוכה, המונהג לא ירגיש מחויב למשימה, וימלא הוראות מתוך ציות לסמכות פורמאלית ומתוך מניעי תגמול בלבד.

שלושה שלבים עיקריים להבניית מערכת יחסי חליפין גבוהה:

  1. שלב הבחינה ההדדית- המנהיג והמונהג "בוחנים מה יצא להם" מהיחסים, בוחנים התנהגויות מניעים ומשאבים שיש לצד השני להציע לתהליך (לא בהכרח חומרי). זהו השלב האינטרסנטי. לפעמים ישנם יחסים שאינם מתפתחים מעבר לשלב הזה. מתקשר למנהיגות מתגמלת.
  2. שלב ההתפתחות- אם יש "קליק" אז יש אמון וכבוד הדדי, נאמנות. לומדים חולשות וחוזקות אחד על השני ולומדים איך לעבוד יחד. הדרך הבטוחה להגיע לשלב הבא (שלב הבוגר).
  3. השלב הבוגר- היחסים שהיו מבוססים על אינטרסים הופכים להיות מבוססים על מחויבות הדדית, על מחויבות משותפת למשימה ולמטרות הארגוניות. דורש תחזוקה של היחסים. מתקשר למנהיגות מעצבת (ירצה לעבור את השלב הראשון כמה שיותר מהר).
Exit mobile version