Site icon חתונמי – נישואים אזרחיים

מושגים מעולם הסוציולוגיה

מושגים מעולם הסוציולוגיה:

הפונקציות החברתיות שתהליכי המדיקליזציה ממלאים:

  1. דיסקרדיטציה (דה-לגיטימציה)– לערער את אמינותו של אדם.
    • באמצעות המדיקליזציה, אנו מערערים על שפיותו של אדם וטוענים שהאדם הזה אינו יודע את אשר הוא עושה.
    • למעשה, ע"י הדיסקרדיטציה אנו מנטרלים אדם מאחריות מוסרית למעשיו ולמחדליו. בגלגול מסוים, הדיסקרדיטציה הזו משמשת אנשים שעשו עבירות והם מזוכים מאחריות על מעשיהם.
    • תהליך זה של דיסקרדיטציה הוא למעשה תהליך של הכפשה.
    • בתקופה מסוימת תהליך זה קיבל את הביטוי רצח אופי (Character Assassination). למשל, לפני רצח רבין, פסיכולוגית קלינית בכירה עשתה לו רצח אופי. היא כתבה מאמר בכתב עת שנקרא נתיב ושמו "מנהיג עם ליקוי גורלי", ומסקנתה היא שאדם זה מטורף ויש מיד להדיחו משום שהוא מסכן את חיינו.
  2. צידוקים ותירוצים, שמהוויםרציונאליזציות לצורך שימוש בכוח ובהיררכיות כוחניות– המוסד הרפואי הוא היררכי ולעתים משמש באמצעי כפייה.
    • ישנם מצבים בהם רופאים יכולים לאשפזבבתי-חולים באופן כפויאדם שמסכן את חייהם של הבריות.
    • המדיקליזציה מספקת לחברה כלים וצידוקים לשימוש בכוח– המדיקליזציה מעניקה עוצמות בלתי-רגילות למערכת הרפואית.
    • ישנה טענה, לפיה אנשי רפואה עוסקים בשיטור רך (Soft Policing).
    • דוגמא– גרישאפייגן היה רב-סרן בצבא האדום והוא חולל מעשי גבורה במלחמת-העולם ה-II ועליהם זכה באותות גבורה מברה"מ. בשנות ה-70, הוא רצה מאוד לעלות לארץ אך בקשתו לא נענתה. לאחר מכן, הוא הפקיד את המדליות שלו לממשלה, ומספר ימים לאחר מכן הגיעו לקחת אותו באמבולנס לבי"ח פסיכיאטרי בטענה שאדם שמחזיר את המדליות חייב להיות מטורף ועל-כן יש לאשפזו. לפי דעתם, אדם שסוטה מהדרך המקובלת זה מעשה שרק אדם מטורף יכול לעשות.
  3. התחמקות מעימות מוסרי ערכיוסילוקה של עמימות מסיטואציות.
    • דוגמא 1-אלי גבע היה מח"ט בגולני במלחמת לבנון ב-1982 והייתה הוראה להיכנס לביירות. אלי גבע לא היה מוכן למלא את הפקודה הזו. הוא לא רצה לא להילחם כלל אך לא רצה לעמוד בראש כוח שזו המשימה שלו. כלי התקשורת הפיצו את הידיעה שאלי גבע סובל מבעיות נפשיות ושהוא נקלע לכל מני קשיים משפחתיים, וכך תירצו את הצעד החריג שהוא עשה בבעיות אישיות. חוסר הנכונות להגיע לעימות מוסרי/פוליטי דחף את התקשורת להפיץ את הידיעה הזו, שעשתה לו דיסקרדיטציה. בדרך זו של השתקה היה ניתן לפתור מספר בעיות שהצבא עמד מולם. כבר בראשית מלחמת לבנון נשמעו קולות התנגדות שגברו עם הזמן. המחלוקת הזו הפחידה את מקבלי ההחלטות במדינה, ובמקום להתמודד עם הדעות השונות שצברו תאוצה, העדיפו להשתיק אותה בצורה כזו.
    • דוגמא 2– סרבן שירות במלחמת לבנון נלקח לקב"ן, אשר הגיע למסקנה שהאדם הזה הוא אדם בעל אופי חלש. הדגש הוא על המילה "אופי" שהיא מילה מקצועית שבאה מפיו של איש מקצוע. בעצם ביצעו בבחור הזה רצח אופי, כלומר לא השקפת עולמו או נטייתו הפוליטית היא שהובילו אותו למעשה הסרבנות, אלא האופי הבעייתי שלו. כך, מטשטשים את האלמנט הפוליטי שטמון בצעד הזה של סירוב לשרת בלבנון. דבר זה פורסם בעיתונות, אולי כדי להראות לעוד אנשים מה צפוי להם אם הם מתכננים להיות סרבני שירות.
Exit mobile version