Site icon חתונמי – נישואים אזרחיים

כתובה לחתונה אזרחית

כתובה לחתונה אזרחית היא שלב שחייב להיות בכל חתונה. עם זאת, כאשר מדובר על חתונה אזרחית המסמך אינו מטעם הרבנות אלא משפטי בלבד. כתובה על פי המסורת היהודית היא מסמך אשר מפרט את ההתחייבות הכספית של הבעל במקרה בו יתגרש מאישתו או ישאיר אותה אלמנה. הרבה הכירו בכתובה היהודית מסמך שאינו שוויוני ולכן, נוצר הצורך בכתובה אזרחית או אלטרנטיבה אחרת. כיום יש טקסי חתונה רבים שאינם על פי הדת היהודית, מדובר על חתונות של זוגות חד מיניים או חתונה אזרחית של אנשים שאינם יהודים או כל אדם אשר לא רוצה להתחתן דרך הרבנות.

מהי כתובה לחתונה אזרחית?

כתובה לחתונה אזרחית מכונת גם כתובה חילונית. מדובר על כתובה שמבוססת על הצהרה של כל אחד מבני הזוג על אהבתו לאחר, על הכוונות העתידיות שלהם וכן הלאה. מלבד לכך, יש לנו את הנדרים. הנדרים הם נדרים אשר בני הזוג מתחייבים אליהם לאורך כל אורך זמן הנישואין שלהם. השוני כאן הוא שלהבדיל מכתובה מטעם הרבנות, כאן מדובר על נדרים שהם בגדר אפשרות. זאת אומרת, כל הנדרים לרבות זכויות פיננסיות יהיו שוויוניות ויוכלו להיות מנוסחים על ידי בני הזוג. כמו כן, השוני בין החובות יוכל להשתנות בהתאם למצב הכלכלי של אחד מבני הזוג ועוד שיקולים נוספים שאינם קיימים בכתובה המסורתית. המטרה העיקרית של כתובה אזרחית מתחלקת לשניים. הדבר הראשון אשר מאפיין את הכתובה האזרחית היא אפשרות משפטית שיש לזוגות שלא יכולים או לא רוצים להתחתן בחתונה יהודית. המטרה השניה של כתובה אזרחית היא להעניק לבני הזוג את כל התנאים שיש בכתובה מסורתית, אבל עם ראש יותר פתוח. אנחנו שומעים רבות על מצבים בהם לבעל אין את הסכומים שיש לו בכתובה ולפעמים זה מגיע למקומות מאוד מכוערים בתהליך הגירושין. בני הזוג יכולים לבחור בין כתובה אזרחית קיימת או לנסח באופן עצמאי את הכתובה שלהם.

מי יכול להשתמש בכתובה לחתונה אזרחית?

זה אולי יפתיע אתכם, אבל לא רק זוגות חד מיניים מגיעים לצורך של כתובה אזרחית. למעשה, יש לא מעט זוגות בארץ אשר מעדיפים

להתחתן בטקסים שאינם מטעם המסורת היהודית מסיבות כאלה ואחרות. חלק מהזוגות אינם עונים על הגדרות הרבנות, חלקם מסורבי חתונה (אינם יהודים), חד מיניים וחלקם עושים זאת מבחינה אידיאולוגית. רבים רואים בטקס היהודי משהו לא שוויוני כלפי הגבר. ניתן לראות בבירור שבמקרה של גירושין הגבר צריך לשלם סכומים מאוד גבוהים. כאשר אנחנו פונים לכתובה אזרחית, המטרה היא ליצור שוויון. לדוגמא, על פי המסורת היהודית התנאים של האישה מאוד מוגבלים בתור אישה נשואה ואילו הגבר נושא בהרבה אחריות במקרה של גירושין. כאשר מדובר על כתובה אזרחית המשוואה שווה. אין אפליה בין בני הזוג, כל אחד מהם מקבל את מה שמגיע לו על פי ניסוחו האישי. אמנם לא מדובר על חלק מהטקס ההלכתי המוכרת, אבל זאת אפשרות שמעניקה לרבים את היכולת לבטא את מה שעל ליבם. כמו כן, ניתן להמיר את הכתובה בין שפות שונות במקרה בו בני הזוג אינם דוברים את השפה.

איך עובד התהליך?

אז איך בעצם עובר תהליך של כתובה לחתונה אזרחית? יש כאן לא מעט אפשרויות. האפשרות העיקרית היא לחתום עליה בדרך בה חותמים על כתובה יהודית – שני עדים. זאת אומרת, לפני החופה יהיה על החתן להגיע ולחתום על הכתובה לנוכחות של שני עדים, כאשר מדובר על כתובה אזרחית אם באמת צריך שני עדים, זה חוק דתי. האפשרות הבאה היא לחתום על הכתובה האזרחית לפני הטקס ולאחר מכן להחתים עליה את האורחים – מספר עדים גבוה. והאפשרות החתונה היא להכניס את החתימה על הכתובה כחלק מהטקסט. מה זה אומר? שבמהלך הטקסט אתם חותמים על הכתובה לנגד כל האורחים.

איך זה להיות זוג נשוי?

כתובה לחתונה אזרחית היא השלב הראשון של נישואים אזרחיים. אבל איך זה באמת להיות זוגות שנישאו בחתונה אזרחית בארץ? רבים מאיתנו בוחרים להתחתן בנישואין אזרחיים או מחוסר ברירה או מבחינה אידיאולוגית. בישראל לא ניתן להינשא בנישואין אזרחיים, אלא רק בחו"ל. יש היום טקסים שהם סימבולים, אבל אתם לא תהיו מוכרים כנראה על יד המדינה. במקרה בו התחתנתם בחו"ל, המדינה כן תכיר אתכם ותתבקשו להירשם במשרד הפנים כזוג נשוי.

בדרך כלל, מה שרבים בוחרים לעשות הוא לטוס לחו"ל ולהתחתן שם באופן מצומצם. חלק בוחרים לטוס ללאס וגאס, חלק לצ'כיה או קפריסין וכן הלאה. לאחר מכן, כאשר הם חוזרים לארץ הוא יערכו חתונה סימבולית עבור האירוע המרגש. ברגע בו אתם מוכרים על ידי משרד הפנים כזוג נשוי אתם זכאים לכל ההטבות אותם מקבלים זוגות נשואים אשר התחתנו בטקס דתי. כתובה לחתונה אזרחית היא חלק בלתי נפרד מהתהליך אותו אתם חייבים ליישם במהלך החתונה או בטקס שלאחר מכן.

Exit mobile version