Site icon חתונמי – נישואים אזרחיים

התיאוריה האבולוציונית

מסבירה התנהגות חברתית על פי עקרון הברירה הטבעית(Darwin, 1859) . לפי גישה זו, גנים המגדילים את סיכויי ההישרדות של האדם, בעלי הסתברות גבוהה יותר לעבור מדור לדור והם בעלי ערך אבולוציוני גבוה יותר.

הגישה האבולוציונית מאמינה באלטרואיזם, אך לא באלטרואיזם טהור. כלומר, לכל דבר שהאדם עושה יש סיבה, גם לעזרה אלטרואיסטית. לפי גישה זו, ישנן ארבע סיבות אשר מניעות אנשים לעזור:

  1. ברירת שארים(Kin Selection, Hamilton) – ברירה ברמת הגן: התנהגות אלטרואיסטית כלפי בני משפחה מגדילה את הסיכוי להעברת הגנים. כלומר, ככל שלאדם יש יותר גנים משותפים לאדם אחר, כך תיגבר אצלו המוטיבציה לסייע לו לשרוד. אך, טענה זו אינה מסבירה מצבים של עזרה לרחוקים גנטית, כמו ילדי אומנה, נזקקים וכו'. לכן יש צורך בהסבר נוסף.
  2. נורמת ההדדיותNorms of Reciprocity, Trivers)): קיימת אצל האדם ציפייה שאם יעזור לאחרים, אחרים יעזרו לו בחזרה. יש לכך גם עדויות מתצפיות בבעלי-חיים (לדוגמה, קבוצת עטלפים, המאופיינת בהדדיות – כאשר אחד מהם לא משיג דם, האחרים נותנים לו). זוהי תופעה אדפטיבית-הסתגלותית.
  3. נורמות חברתיות(Social Norms, Simon): למידה של נורמות חברתיות מעלה את הסיכוי לשרוד, מכיוון שעזרה לאחר היא נורמה נלמדת, וללמידה יש ערך הישרדותי. זאת, על-אף שהתנהגות פרו חברתית היא לאו דווקא הישרדותית בפני עצמה, ואפילו יכול להיות שהיא מסכנת את ההישרדות של הפרט.במהלך חיינו, אנו צריכים ללמוד הרבה נורמות חברתיות –למשל, איך להתנהג בקבוצה וכו'. אנשים שילמדו יותר טוב את הנורמות המקובלות בחברה, ישרדו בה טוב יותר.
  4. ברירה קבוצתית(Group selection, Wilson):קבוצה הכוללת פרטים העוזרים זה לזה תשרוד יותר מקבוצה הכוללת פרטים אנוכיים. כך,גם הגנים ממשיכים לעבור הלאה. לדוגמה, במלחמה- לכל פרט יש סיכויי שלא לשרוד, אך עזרת חבריו והצטרפותם לקבוצה, יעצימו את חוזק הקבוצה ויגדילו את סיכויו של הפרט לשרוד.

 

** ישנם מקרים שהתיאוריות האבולוציוניות לא נותנות להן מענה.

 

תיאוריית החליפין החברתי:

זוהי תיאוריה כלכלית, הגורסת כי התנהגותנו מבוססת על הרצון למקסם רווחים ולמזער הפסדים.

לפי גישה זו, אנשים עוזרים לאחרים רק כשזה משתלם להם – כשהרווח גדול מהעלות (בדומה לעיקרון ההדדיות בתיאוריה האבולוציונית). רווח לא חייב להיות חומרי או מוחשי. אנשים עשויים לעזור לאחרים, מתוך מחשבה שיום אחד גם הם יצטרכו עזרה. לפי תיאוריה זו, כל עזרה נובעת ממניעים אגואיסטים. יש מקרים שתיאוריה זו מאוד מתקשה להסביר.

 

האם אנשים עוזרים רק כשהרווח גדול מהעלות?

מודל האמפתיה-אלטרואיזם של בטסון (Batson)

Batson: כמה קל לברוח מסיטואציית העזרה? איך נדע האם העזרה נובעת מאמפתיה?

השערת האמפתיה האלטרואיסטית (מתי אנשים יגישו עזרה?):

[לשים לב שמדובר במונחים של גבוה ונמוך ולא במונחים מוחלטים[

 

מחקר אמפתיה – Toi &Batson (1982)

החוקרים השמיעו לסטודנטים הקלטה של סטודנטית שמספרת שעברה תאונת דרכים, והפסידה חומר לימודי רב, וכעת צריכה עזרה, ובחנו את מידת נכונותם לעזור לה.

הניסוי כלל 4 קבוצות (סה"כ), ולכל קבוצה נקבעו שני תנאים מקדימים:

  1. דאגה אמפתית גבוהה– אמרו למשתתפים בטרם ההקלטה לנסות להיכנס לנעליים של הסטודנטית ולחוש מה שהיא מרגישה.
  2. דאגה אמפתית נמוכה-נאמר למשתתפים כי עליהם להיות אובייקטיבים ומרוחקים.

 

2 הקבוצות הללו חולקו ל-2 תתי-קבוצות, לפי תנאים מקדימים:

 

מה גורם לאנשים לחוש אמפתיה?

 

משתתפים בקבוצה שגרמו להם להרגיש דחייה, עזרו פחותוחשו פחות אמפתיה כלפי האחרים בקבוצה, מאשר משתתפים שגרמו להם לתחושת שייכות בקבוצה.

עדויות חדשות – גם רמת האג'נטיות גורמת לאנשים לחוש אמפתיה לאחר

אג'נסי – המידה בה יש לנו שליטה על התוצאה. העדפות חברתיות משתנות בהתאם למצבה– "אג'נטיות".

Exit mobile version